Potrivit Ministerului Apărării, România își propune să achiziționeze aeronave turcești Bayraktar TB2 fără pilot pentru 300 de milioane de euro. După începerea ostilităților în Ucraina, drona a câștigat recunoaștere la nivel mondial. Ministerul a cerut aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea a 18 unități TB2.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România, membră NATO care împarte o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina, își va mări bugetul apărării de la actualul 2% la 2,5% anul viitor. La începutul acestui an, Congresul a autorizat cumpărarea a 32 de F-16 second hand din Norvegia. Rachetele sol-aer Patriot, produse de corporația americană Raytheon, reprezintă cea mai mare achiziție pe care țara noastră a făcut-o vreodată în domeniul apărării.
Bayraktar TB2 – o dronă „ieftină și eficientă”
În primele săptămâni de conflict, impactul dronelor TB2 a fost atât de mare, încât șeful Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul locotenent Mykola Oleshchuk, s-a referit la acestea ca fiind „dătătoare de viață”. Aeronavele fără pilot sunt dotate cu camere puternice și pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea tirului artileriei sau atacuri la sol.
Drona poate zbura la o înălțime maximă de 7.600 de metri timp de 24 de ore. Aeronava este de obicei condusă de un pilot aflat la un centru de comandă de la sol, însă este capabilă să facă și misiuni autonome folosind inteligența artificială.
Bayraktar TB2 are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri și o capacitate maximă de încărcare utilă de 150 de kilograme. Este dotat, de asemenea, cu patru sloturi pentru atașarea armelor. Acestea folosesc rachete anti-tanc, bombe inteligente sau rachete aer-sol.
Comparativ cu prețul unei aeronave multirol, drona Bayraktar TB2 poate fi achiziționată la un preț destul de modest. O unitate costă în jur de 5 milioane de dolari. General Atomics MQ-9 Reaper costă 32 de milioane de dolari, iar un avion de luptă stealth F-35 A începe de la 78 de milioane de dolari pe unitate.
Sursă: www.go4it.ro