Oamenii de știință au dezvăluit cea mai gigantică creatură marină care a trăit vreodată pe Pământ. Studiului oferă mai multe informații despre ihtiozauri, o specie de reptile marine în formă de pește, care au evoluat la dimensiuni gigantice într-un interval de timp de numai 2,5 milioane de ani. Conform cercetărilor, balenele au avut nevoie de aproximativ 90% din evoluția lor de 55 de milioane de ani pentru a atinge dimensiuni atât de mari, în timp ce ihtiozaurilor le-au trebuit doar 1% din evoluția lor de 150 de milioane de ani pentru a atinge dimensiuni atât de masive.
Potrivit lui Lars Schmitz, profesor de biologie la Scripps College din Claremont, California, ihtiozaurii au evoluat la gigantism mult mai repede decât balenele, într-o perioadă în care lumea își revenea după extincția în masă, adică la sfârșitul perioadei Permian. Oamenii de știință au descoperit în 1998 fosile de ihtiozauri preistorice în Munții Augusta din nord-estul Nevadei. „Doar câteva vertebre ieșeau din stâncă, dar era clar că animalul era mare”, a adăugat Lars Schmitz. Fosilele găsite au ajutat cercetătorii să descopere că animalul a trăit în timpul epocii Triasice, în urmă cu aproximativ 247 de milioane de ani. Cercetătorul a observat că aspectul său semăna mai mult cu un dragon de mare, deoarece craniul ar fi măsurat 2 metri, iar scheletul mai mult de 17 metri.
Denumit științific Cymbospondylus youngorum, animalul și-ar fi trăit existența în Oceanul Panthalassic, acolo unde specia a supraviețuit în specii mai mici, cum ar fi ihtiozaurii, peștii și, foarte posibil, calmarii. A cântărit aproximativ 41 de tone metrice și a trăit în ocean la numai 5 milioane de ani după „Marele Moarte”, un eveniment de extincție major care a ucis aproape 90% din speciile din întreaga lume, acum aproximativ 252 de milioane de ani, la sfârșitul epocii Permian.
O creștere a numărului de moluște marine cunoscute sub numele științific de amonoizi a avut loc între 1 milion și 3 milioane de ani după această mare extincție. Cercetătorul a remarcat că evoluția ihtiozaurului la dimensiuni gigantice s-a datorat supraviețuirii pe bază de amoniți și conodonți, specii marine care au trăit după catastrofă. Deși a durat mult timp pentru ca balenele și ihtiosaurii să ajungă la gigantism, există unele asemănări între ambele specii
Sursă: republicworld.com