În câțiva ani, compania spațială ArianeGroup ar putea fi o alternativă europeană pentru serviciile oferite de SpaceX. Succesul companiei lui Elon Musk este în mare parte datorat rachetelor sale reutilizabile Falcon 9, care au ajuns să fie comercializate de către NASA și de către clienți privați, printre care și Europa, care doresc să lanseze sateliți, senzori sau alte obiecte în spațiu. Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe, a declarat printr-un anunț postat pe site-ul oficial al companiei, care se ocupă cu testarea rachetelor aeriene, că lansatorul reutilizabil care va concura cu SpaceX pe piața europeană va fi operațional până cel târziu în 2026.
„Pentru prima dată, Europa va avea acces la un lansator reutilizabil. În alte cuvinte, vom avea propriul SpaceX, vom avea propriile Falcon 9. Vom recupera timpul pierdut pe o alegere strategică proastă făcută acum 10 ani.”, a declarat La Marie la începutul acestei săptămâni în cadrul unei vizite în sediul ArianeGroup din Normandia. Inițiativa de a lansa misiuni în spațiu din Europa se află pe lista obiectivelor stabilite în luna octombrie de președintele Franței, Emmanuel Macron, când a anunțat un fond de investiții de 30 de miliarde de euro, destinat inovației din diverse domenii.
În ultimul timp, compania lui Elon Musk pare să se confrunte cu o serie de probleme financiare, motiv pentru care săptămâna trecută, miliardarul își avertiza angajații că există un risc de faliment în cazul în care proiectul nu poate fi finalizat cu succes în viitorul apropiat. În prezent, compania lucrează la două proiecte de anvergură: Starship, naveta spațială care efectuează zboruri pe Marte și Starlink, o constelație de sateliți care asigură internet de mare viteze oriunde în lume.
Sursă: reuters.com