Uniunea Europeană (UE) a anunțat recent că vrea să impună un încărcător universal pentru smartphone-uri, legislație care nu se pliază cu planurile gigantului american Apple de a utilizează în continuare cablul său de conectare pentru dispozitivele iPhone la scară largă.
Comisia Europeană este de părere că un încărcător universal va reduce consumul de deșeuri electronice, însă Apple consideră că un astfel de dispozitiv va opri inovația și va crea mai multă poluare. Țările din blocul comunitar formează o piață masivă, din peste 450 de milioane de oameni, iar impunerea unui cablu USB-C, ca standard, ar putea avea un efect decisiv pe piața globală a smartphone-urilor.
„Consumatorii europeni au fost destul de frustrați de încărcătoarele incompatibile care se acumulează în sertare. Am acordat industriei mult timp pentru a veni cu propriile soluții, acum este timpul pentru acțiuni legislative care impun un încărcător comun”, a declarat vicepreședintele executiv al UE, Margrethe Vestager.
În prezent, consumatorii trebuie să decidă între trei încărcătoare principale pentru a-și alimenta telefoanele: cele Lightning pentru telefoanele Apple, cele micro-USB utilizate pe scară largă pe majoritatea celorlalte telefoane mobile și cele USB-C care sunt utilizate din ce în ce mai mult. Până acum câțiva ani, zeci de tipuri diferite de încărcătoare au fost oferite cu telefoane mobile, creând mormane de gunoi electronic atunci când utilizatorii au decis să-și schimbe marca. Oficialitățile de la Bruxelles vor să schimbe acest lucru cât mai repede posibil.
Consumatorii europeni au cheltuit anual aproximativ 2,4 miliarde de euro pe încărcătoarele independente care nu vin cu dispozitivele lor electronice. Apple, care folosește deja conectori USB-C pe unele dintre dispozitivele sale iPad și laptopuri, insistă că noua legislația care impune un încărcător universal este în continuare nejustificată.
De la data intrării în vigoare, producătorilor de smartphone-uri li se va acorda o perioadă de tranziție de 24 de luni. Apple a spus că perioada de tranziție de doi ani ar fi o preocupare majoră pentru industrie, deoarece ar putea împiedica vânzarea echipamentelor existente.
Sursă: gadgets.ndtv.com