Uniunea Europeană va obliga producătorii de smartphone, la propunerea Germaniei, să asigure până la 7 ani de actualizări software esențiale de la lansarea telefonului, update-uri menite să ofere protecție împotriva amenințărilor de securitate informatică.
Această directivă, mai strictă decât era inițial, pe o perioadă de cinci ani, a venit din partea Germaniei, astfel că membrii Comisiei Europene au crescut perioada până la 7 ani de actualizări software.
În cazul dispozitivelor pe Android, suportul software poate fi o mare problemă, având în vedere că producătorii au tendința să abandoneze telefoanele mai vechi la scurt timp după lansarea unei noi generații, însă în ultimii ani, companiile au început să garanteze cel puțin 3 ani de suport software, Apple fiind unul dintre exemplele oferite în acest sens.
Guvernul Germaniei a propus ca toţi producătorii de telefoane să asigure pe teritoriul Uniunii Europene şapte ani de update-uri de securitate şi de piese de schimb pentru dispozitivele vândute în UE. Propunerea ar putea ajuta utilizatorii să folosească un telefon mai mult de 2,5 – 3,5 ani, cât este media în prezent. Oficialii germani spun că, prin schimbarea mai puţin frecventă a telefoanelor, ar fi protejat şi mediul înconjurător, informează News.ro.
În cazul în care propunerea va fi adoptată, ar urma să intre în vigoare în următorii doi ani, având o contribuție importantă în ceea ce privește securitatea sistemelor de operare mobile. În prezent, dacă Apple oferă cinci ani de actualizări software, majoritatea producătorilor de telefoane pe Android se opresc la cel mult trei ani.