Creșterea cheltuielilor pentru infrastructura de energie regenerabilă este o mișcare binevenită, însă lumea trebuie să recunoască faptul că trebuie să fie însoțită de investiții semnificative pentru modernizarea rețelelor de energie învechite.
La începutul acestui an, atât în SUA, cât și în Europa multe rețele electrice au fost puse la pământ din cauza condițiilor meteorologice. Uniunea Europeană a declarat că o defecțiune a alimentării cu energie electrică în România, combinată cu întreruperea rețelei și lipsa rezervelor de funcționare în Franța, a cauzat aproape o întrerupere la nivel european.
Aceste incidente au demonstrat în mod real importanța asigurării unei aprovizionări sigure și stabile de energie, însă riscul continuu al evenimentelor meteorologice extreme este departe de a fi singura provocare cu care ne confruntăm. Europa și SUA au unele dintre cele mai vechi rețele energetice din lume. Cablurile lor au depășit speranța medie de viață, iar utilitățile și factorii de decizie politică au fost de acord de ani de zile că infrastructurile au nevoie de îmbunătățiri semnificative pentru a rezista provocărilor viitoare.
Mai mult, cererea de energie electrică continuă să crească, fiind determinată de creșterea populației, de piețele emergente și de noile utilizări precum vehiculele electrice. Având în vedere că cererea de energie electrică va crește cu încă 20% până în 2030, necesitatea modernizării acestor rețele nu a fost niciodată mai profundă.
Acordul verde actualizat al UE acordă prioritate integrării sistemului energetic și a surselor regenerabile offshore ca vehicule pentru a furniza energie verde. Consiliul de tranziție energetică dorește, de asemenea, să dubleze rata investițiilor în energie regenerabilă până în 2030. Între timp, în SUA, administrația Biden a lansat noi proiecte eoliene offshore în Atlantic, Pacific și Golful Mexicului.