Materialele plastice sunt unul dintre cei mai mari poluatori din lume si necesita sute de ani pana la o degradare completa. Eforturile de a trece la materialele regenerabile si biodegradabile s-au dovedit dificile in ultimii ani, iar cele mai multe proceduri sunt costisitoare si utilizeaza substante chimice toxice.
Recent, o echipa de cercetatori a facut o descoperire promitatoare in producerea de bioplastice durabile. Studiul publicat in revista Nature Sustainability explica procesul de obtinere a matricei poroase a lemnului natural intr-o suspensie, potrivit careia, materialul rezultat prezinta o rezistenta mecanica ridicata, stabilitate la retinerea lichidelor si rezistenta impotriva razelor UV. Totodata, materialul poate fi reciclat cu usurinta si are un impact mai mic asupra mediului in comparatie cu materialele plastice pe baza de petrol.
Proiectul finantat de Uniunea Europeana a abordat aceasta provocare, dezvoltand un produs compostabil industrial care poate fi produs in masa. Materialul, cunoscut sub numele de Sulapac, este fabricat din aschii de lemn derivate din produse secundare din industria lemnului si lianti pe baza de plante.
Substanta regenerabila pe baza de lemn are o amprenta redusa de carbon, insa este similara cu plasticul conventional din punct de vedere al pretului si al functionabilitatii. Sulapac este, de asemenea, un material rezistent la apa, ulei si oxigen, facandu-l potrivit pentru fabricarea in masa a ambalajelor rigide si flexibile, cum ar fi pentru borcane si tuburi.