Tehnologiile digitale au devenit indispensabile in multe domenii ale vietii private, astfel ca tot mai multe persoane devin conectate la lumea digitala, indiferent ca poseda un telefon sau alte device-uri mai avansate.
Se pare ca in ultimul timp, aplicatiile din telefon acapareaza tot mai mult din timpul liber al fiecarui utilizator, indiferent de scopul pentru care au fost create, fie pentru organizare anumitor activitati, fie pentru munca sau pentru a socializa cu prietenii. Potrivit statisticilor, se remarca o crestere in ceea ce priveste timpul alocat utilizarii de aplicatii, trecand cu putin peste media totala de patru ore pe zi.
De asemenea, specialistii sunt de parere ca aceasta crestere masiva a timpului in care posesorii de telefoane inteligente il petrec pe aplicatii este datorat intr-o oarecare masura si de restrictiilor care nu le-au oferit posibilitatea acestora sa-si petreaca o parte din timpul facand si alte activitati.
Comparativ cu perioada dinainte de izbucnirea pandemiei, adica din primul trimestru al lui 2019, anul trecut s-a inregisitrat o cresterea totala cu pana la 30%. Fiind o medie la nivel global, exista si cazuri in care indicatorul arata procente mai ridicate in tari precum Coreea de Sud, Indonezia si Brazilia, in care utilizatorii petrec si cate cinci ore pe aplicatiile de socializare, in timp ce in tari precum India, indicatorul arata o crestere de circa 80% fata de acum doi ani.
Platformele Facebook, Youtube si TikTok au avut cel mai mare succes in ceea ce priveste timpul dedicat utilizarii aplicatiilor, insa printre acestea, Telegram si Signal s-au situat pe o pozitie castigatoare ca urmare a scandalului legat de datele pe care WhatsApp le partajeaza cu Facebook, scandal ce a dus la migrarea a milioane de utilizatori.