O roca recent descoperita din Epoca Bronzului poate fi cea mai veche harta tridimensionala de pe continentul european, spun cercetatorii. Placa cu lungimea de 2 metri si o latimea de 1.5 metri a fost gasita pentru prima data in 1900, intr-o pivnita dintr-un castel francez in 2014.
Potrivit BBC News, arheologii care au studiat tiparele gravate pe piatra veche de 4.000 de ani considera ca marcajele sunt o harta a unei zone din vestul Bretaniei. De asemenea, acestia sustin ca acest lucru face ca placa sa fie cea mai veche harta 3D a unei zone cunoscute din Europa.
Roca, cunoscuta sub numele Lespedea Saint-Bélec, se crede ca dateaza de la inceputul epocii bronzului, perioada cuprinsa intre 1900 i.Hr. si 1650 i.Hr. si a fost dezgropata pentru prima data in 1900 in timpul sapaturilor pe un cimitir preistoric din Finistere, vestul Bretaniei, de catre arheologul local Paul du Chatellier.
„Prezenta unor motive repetate unite prin linii” pe suprafata sa a sugerat ca este descrisa o zona din Finisterre”, a spus un studiu din Buletinul Societatii Preistorice Franceze. Localizarea geografica a dezvaluit ca teritoriul reprezentat pe lespede are o precizie de 80% intr-o zona din jurul unei intinderi a raului Odet, aceasta reprezentand cea mai vehe harta a unui teritoriu identificat, potrivit declaratiilor lui Clément Nicolas de la Universitatea Bournemouth, unul dintre autorii studiului.