Cercetatorii au folosit celulele stem ale broastelor pentru a crea noi roboti vii care se pot vindeca singuri si chiar inregistrati amintiri. Numiti „Xenobots” dupa broasca Xenopus laevis care le furnizeaza celulele, masinile sunt o versiune modernizata a dispozitivelor care au fost dezvaluite pentru prima data anul trecut.
La fel ca predecesorii lor, noii Xenobots pot lucra inpreuna in grupuri si se pot vindeca singuri. Dar versiunea 2.0 este mai rapida, traieste mai mult si poate inregistra informatii despre imprejurimile lor. Cercetatorii cred ca modelele viitoare ar putea detecta boli si ar putea livra medicamente in anumite zone ale corpului.
Biologii de la Universitatea Tufts au creat aceste entitati prin microinjectarea oualor de amfibieni cu ARN. Dupa 24 de ore, au indepartat membrana oului, apoi au recoltat tesutul celulelor stem de la embrion. Ulterior, tesutul s-a format apoi in sfere cu mici structuri asemanatoare parului, numite cilii, care fac anumite miscari pentru a propulsa robotii pe o suprafata.
De asemenea, echipa a oferit robotilor o functie de memorie de baza, capacitatea fiind alimentata de o proteina reporter fluorescenta numita EosFP, care in mod normal straluceste in culoarea verde, dar emite o culoare rosie atunci cand este expusa luminii la o lungime de unda de 390nm.
Josh Bongard, membru al echipei si expert in robotică la UVM, a declarat ca ar putea fi, de asemenea, proiectati pentru a indeplini sarcini mai complexe: „le-am putea proiecta potential nu numai pentru a raporta conditiile, ci si pentru a modifica si repara conditiile din mediul lor”.