O echipa de cercetatori a prezentat o noua teorie, potrivit careia ramasitele unei protoplane care s-a ciocnit cu Pamantul in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, impact din care s-a nascut Luna, s-ar afla inca in adancurile Pamantului.
Daca ramasitele protoplanetei, cunoscuta sub numele de Theia, s-au lipit dupa impact, asta ar putea explica existenta celor doua roci fierbinti de dimensiuni continentale care se afla acum in mantaua Pamantului, una sub Africa si cealalta sub Oceanul Pacific.
Aceste conglomerate masive ar fi de aproximativ 100 de ori mai inalte decat Muntele Everest, daca ar fi fost transportate vreodată pe suprafata Pamantului, a raportat anterior Live Science.
Impactul dintre Theia si Pamant a format luna si a transformat suprafata planetei intr-un ocean de magma. Unii oameni de stiinta sustin ca blocurile s-au format pe masura ce oceanul s-a racit si cristalizat, in timp ce altii considera ca sunt de fapt roci de pe Pamant, care au scapat cumva de efectele coliziunii si s-au asezat, neperturbate de milioane de ani, langa centrul planetei.
Cu toate acestea, saptamana trecuta, in cadrul Conferintei Selenare si Planetare, Qian Yuan, doctorand in geodinamica la Universitatea de Stat din Arizona Tempe, a prezentat o ipoteza alternativa.
Cercetatorul a propus ca, dupa formarea lunii, materialul dens din mantaua asteroidului a coborat adanc in suprafata Terrei, transformandu-se in aceste conglomerate de roci fierbinti. Conform teoriei lui Yuan, rocile cu 1,5% pana la 3,5% mai dense decat mantaua Pamantului nu s-ar amesteca in roca din jur, ci mai degraba s-ar scufunda pana la fundul mantalei, langa nucleu.
Un studiu din 2019, publicat in revista Geochemistry, sustine teoria potrivit careia mantaua asteroidului era mai densa decat cea a Pamantului. Autorii studiului au tras concluzii cu privire la dimensiunea si compozitia chimica a lui Theia pe baza unei analize a rocilor lunare Apollo, roci care contin mult mai mult hidrogen udor prin raport cu hidrogenul greu decat rocile terestre.