Materia obișnuită formează tot ceea ce putem vedea, mirosi sau atinge. Această materie – care este făcută din atomi – alcătuiește și planetele și stele. Toate obiectele formate din atomi își exercită gravitația față de alte altele în funcție de cantitatea de materie pe care o conțin.
Planetele, stelele, galaxiile și tot ceea ce putem vedea alcătuiesc mai puțin de 5% din masa Universului, însă un procent de aproximativ 26,8% este reprezentat de o substanță pe care o numesc „materie întunecată”. Aceasta nu interacționează cu lumina sau cu materia vizibilă, dar totul se mișcă pe tonul său gravitațional.
Oamenii de știință studiază materia întunecată încercând să analizeze efectele pe care le are asupra obiectelor vizibile. Aceștia cred că materia întunecată poate explica mișcările inexplicabile ale stelelor din galaxii. Calculatoarele joacă un rol important în căutarea datelor despre materia întunecată. Acestea permit oamenilor de știință să creeze modele care prezic comportamentul galaxiilor.
Înțelegerea materiei întunecate este importantă pentru a obține informații concrete despre dimensiunea, forma și viitorul Universului. Cantitatea de materie întunecată va determina dacă Universul este deschis (continuă să se extindă), închis (se extinde până la un punct și apoi se prăbușește) sau plat (se extinde și apoi se oprește când ajunge la echilibru).
Materia întunecată este compusă din particule care nu absorb, reflectă sau emit lumină, deci nu pot fi detectate prin observarea radiațiilor electromagnetice. Este un material care nu poate fi văzut direct, despre care se știe că există datorită efectului pe care îl are asupra obiectelor pe care le putem observa. Până acum, singurul mod prin care știm că există materia întunecată este prin gravitație.
Cercetătorii nu aveau idee în ce constă această masă nevăzută, unii astronomi speculând că materia întunecată este formată din mici găuri negre sau alte obiecte compacte care emanau prea puțină lumină pentru a fi afișată în telescoape. Rezultatele au devenit și mai ciudate în anii 1990, când un telescop spațial numit Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) a arătat că această materie întunecată depășește cu cinci la unu materia vizibilă obișnuită, potrivit NASA.
Sursă foto: scientia.ro