Cum au luat naștere galaxiile? 

Nu putem vedea nimic din ceea ce s-a întâmplat în primii 300.000 de ani ai Universului. Oamenii de știință încearcă să rezolve acest mister pe baza cunoștințelor acumulate despre particulele atomice și din modele computerizate. Singura dovadă directă a Big Bang-ului în sine este o strălucire slabă în spațiu. 

Observațiile telescopului spațial Hubble și ale instrumentelor de la sol arată că primele galaxii au luat formă la doar un miliard de ani după Big Bang, care a avut loc probabil cu aproximativ 13 până la 14 miliarde de ani în urmă. Există două teorii principale care explică modul în care s-au format primele galaxii. 

Unul spune că acestea s-au născut când nori mari de gaz și praf s-au prăbușit sub propria lor atracție gravitațională, permițând stelelor să se formeze, pe când celălalt, care a câștigat credibilitate în ultimii ani, spune că universul tânăr conținea mulți „bulgări” mici de materie, care s-au aglomerat pentru a forma galaxii. 

Telescopul spațial Hubble a fotografiat mulți astfel de bulgări, care ar putea fi precursorii galaxiilor moderne. Conform acestei teorii, cele mai multe dintre marile galaxii timpurii au fost spirale. Dar, de-a lungul timpului, multe spirale s-au unit pentru a forma galaxii eliptice. Procesul de formare a galaxiilor nu s-a oprit, Universul aflându-se într-o continuă evoluție. 

Galaxiile mici sunt adesea înghițite de cele mai mari. Calea Lactee poate conține rămășițele mai multor galaxii de dimensiuni mai mici pe care le-a înghițit în timpul vieții sale lungi. Specialiștii susțin că în prezent digeră cel puțin două galaxii și ar putea atrage altele în următoarele câteva miliarde de ani. O mare parte din galaxiile luminoase pe care le vedem astăzi s-au format din fuziunea a două sau mai multe galaxii mai mici. 

Fuziunile sunt comune deoarece universul este aglomerat pe scara distanței galactice. Discul Căii Lactee, de exemplu, se întinde pe aproximativ 100.000 de ani lumină, iar cea mai apropiată galaxie majoră, marea spirală din Andromeda, care este puțin mai mare decât Calea Lactee, se află la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină, ceea ce înseamnă că distanța dintre aceste două galaxii este doar de aproximativ 25 de ori mai mare decât dimensiunile galaxiilor în sine. 

Sursă: stardate.org

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>