Cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă, în timpul primăverii boreale, un asteroid cu o lățime de 10 kilometri s-a izbit de Pământ, ceea ce a dus la una dintre cele mai mari extincţii a speciilor de pe planetă, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au studiat peștii fosilizați din Dakota de Nord care au murit în urma impactului, putând determina în ce fază de dezvoltare a anului se aflau.
Stabilirea sezonului în care a avut loc impactul poate ajuta cercetătorii să explice modelul global de supraviețuire a păsărilor, mamiferelor mici și a altor creaturi în urma catastrofei care a urmat. De exemplu, creaturile care petrec iernile în vizuini subterane ar fi apărut și ar fi fost active în timpul unei primăveri în emisfera nordică, făcându-le deosebit de vulnerabile. În schimb, într-o toamnă din emisfera sudică, aceste creaturi probabil s-ar fi instalat pentru un pui de somn de-a lungul sezonului și poate că ar fi fost mai protejate.
Descoperite în 2008, sedimentele surprind inundarea albiei unui râu și alte distrugeri care au avut loc imediat după impactul Chicxulub, care a avut loc la 3.000 de kilometri de coasta a ceea ce este acum Peninsula Yucatán din Mexic. Determinarea anotimpului este importantă pentru a ajuta la înţelegerea „modului în care au rămas în viaţă şi au prosperat ulterior supravieţuitorii”, a explicat autoarea principală a studiului, Melanie During.
Lucrările anterioare au sugerat, totodată, că unii dintre peștii fosilizați au sferule minuscule – globuri solidificate de rocă topită și vaporizată care fuseseră aruncate înspre cer în urma impactului – blocate în branhii, un semn puternic că peștii încă trăiau și respirau la momentul catastrofei. „Aceste creaturi au murit incredibil de aproape de momentul în care reziduurile coborau”, spune Thomas Holtz Jr., un paleontolog de vertebrate de la Universitatea din Maryland.
Sursă: nytimes.com