Albinele și fluturii se luptă să găsească flori în aerul poluat. Emisiile de gaze îngreunează polenizarea 

Neavând nas, insectele precum fluturii și albinele își folosesc antenele pentru a detecta mirosurile. Acele mirosuri îi ajută să găsească mâncare și nu numai. Ce se întâmplă, totuși, când poluarea aerului copleșește simțurile de care depind aceste creaturi? Insectele ajung mai greu la sursa lor de hrană sau chiar deloc, potrivit unui studiu recent. 

Oamenii depind de insecte pentru a poleniza plantele care produc multe dintre fructele, nucile și legumele pe care le consumăm. Pesticidele și schimbările în utilizarea terenului sunt doi dintre cei mai mari factori care provoacă scăderea vertiginoasă a numărului de insecte, dar un nou studiu sugerează că aerul poluat cauzat de mașinile diesel poate fi și o cauză majoră. 

Dovezi anterioare din studii de laborator au arătat cum poluanții atmosferici degradează particulele de miros floral eliberate de plante, făcând mai dificilă localizarea lor de către insecte. Pentru a înțelege mai bine modul în care aceste interacțiuni se desfășoară într-un mediu mai larg, James Ryalls de la Universitatea Reading, Marea Britanie, și colegii săi au condus un studiu de teren de trei ani. 

Dave Goulson de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu, spune că, deși cercetarea are o reproducere relativ scăzută a testelor sale, „indică un impact potențial major al poluării aerului atât asupra polenizatorilor, cât și asupra florilor sălbatice”. „Acest lucru pune sub semnul întrebării oportunitatea de a încuraja plantarea de flori sălbatice la marginea drumurilor aglomerate, cel puțin în timp ce motoarele cu ardere internă predomină”, a adăugat specialistul.

Un mod optimist de a privi cercetarea este că, dacă poluarea aerului este mai strâns legată de scăderea continuă a polenizatorilor, curățarea aerului se poate dovedi mai ușoară decât fermierii care limitează utilizarea pesticidelor. 

Sursă: newscientist.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>