Arheologii au găsit dovada celei mai timpurii intervenții chirurgicale la un craniu vechi de 5.300 de ani

Arheologii au descoperit un craniu care poartă cele mai vechi dovezi de intervenție chirurgicală otologică până în prezent. Găsit în Dolmenul de El Pendon din Burgos, Spania, se estimează că scheletul capului datează de acum 5.300 de ani și se spune că ar fi aparținut unei femei. 

Cercetătorii au observat perforații bilaterale pe ambele oase mastoide ale craniului, situate chiar în spatele urechii. Potrivit experților, acestea sugerează o mastoidectomie făcută pentru a calma durerea. În plus, prezența semnelor de tăiere din jurul urechii stângi i-a convins pe cercetători că este vorba despre o operația la ureche.

„Rezultatele acestei lucrări demonstrează supraviețuirea individului la ambele intervenții. Având în vedere cronologia acestui dolmen (monument funerar), această descoperire ar fi cea mai timpurie intervenție chirurgicală la ureche din istoria omenirii”, au concluzionat experții în studiul lor. În ceea ce privește craniul în sine, arheologii sunt de părere că a aparținut unei femei trecute de vârsta mijlocie, concluzie dedusă din faptul că a suferit pierderea tuturor dinților din maxilarul superior cu mult înainte de moarte.  

După cum s-a menționat deja, descoperirile sunt cele mai vechi dovezi cunoscute ale intervenției chirurgicale la urechi, despre care experții bănuiesc că a fost efectuată folosind instrumente precum lame, microliți geometrici și vârfuri de săgeți. Mai mult, aceștia au remarcat că infecțiile urechii medii erau destul de frecvente în Egiptul antic și Mesopotamia, dovezi care au fost deja documentate. 

Sursă: republicworld.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>