După un an de la anunțul potrivit căruia NVIDIA intenționează să cumpere Arm Holdings, compania britanică din spatele arhitecturii de procesoare ARM, se pare că tranzacția ar putea fi anulată. Considerată o achiziție record, în valoare de 40 de miliarde de dolari, în septembrie 2020, anchetele au respins în mod constant tranzacția. Potrivit Bloomberg, directorii NVIDIA par să fi renunțat la speranța că vânzarea va avea loc.
Potrivit unor surse apropiate companiei, NVIDIA le-a spus anumitor parteneri că achiziția nu va fi finalizată. SoftBank, corporația japoneză care deține Arm Holdings, a declarat că se pregătește să pună compania pe bursa publică dacă vânzarea va eșua. Ca rezultat, NVIDIA va putea, cel mai probabil, să cumpere o participație, chiar dacă va avea acces la un pachet majoritar, care să îi ofere control.
Posibilitatea unei poziții privilegiate pe piață a fost unul dintre motivele pentru care decizia NVIDIA de a cumpăra Arm a fost atât de importantă atât pentru companie, dar și pentru clienții săi. În acest fel, NVIDIA ar câștiga dominația industriei de prelucrare la nivel mondial, deoarece tehnologiile Arm sunt din ce în ce mai utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv dispozitive inteligente pentru casă, smartphone-uri, tablete și, mai recent, laptopuri, PC-uri și servere. Procesoarele M1 de la Apple, de exemplu, sunt toate bazate pe arhitectura ARM, la fel ca și cele de la Qualcomm, MediaTek, Samsung și orice alt producător de telefoane mobile.
NVIDIA, care este la rândul său un producător de dispozitive pentru consumatori, ar fi putut dezvolta noi inovații în industrie, fără a le împărtăși cu alții. Gigantul american este un concurent direct în unele segmente de piață, astfel că toate companiile din industrie ar trebui să plătească licențe pentru tehnologii către NVIDIA.
Sursă: bloomberg.com