Meta, compania din spatele platformei de socializare, ar putea primi o amendă de până la 2,3 miliarde de lire sterline, dacă acțiunea judecătorească demarată în Marea Britanie se concretizează în defavoarea gigantului american. Facebook este acuzat că face abuz de poziția sa pentru a colecta și exploata datele personale a 44 milioane de cetățeni britanici.
Acțiunea a fost introdusă în numele tuturor persoanelor britanice care au folosit Facebook între 2015 și 2019, potrivit Lizei Lovdahl-Gormsen, consilier principal al Autorității de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA). Potrivit acuzației în cauză, Facebook ar fi câștigat miliarde de dolari, forțând utilizatorii să accepte termeni și condiții neloiale în schimbul unor date personale valoroase, care au fost apoi exploatate pentru profit împreună cu partenerii de publicitate.
Având în vedere că Facebook este singura rețea socială din Marea Britanie unde poți fi sigur că ești conectat cu prietenii și familia, Lovdahl-Gormsen a sugerat că are o latură întunecată. Platforma a adunat informații personale prin Facebook Pixel, o caracteristică care permite agenților de publicitate să urmărească activitățile utilizatorilor. În ciuda acestor acuzații, directorii de la Facebook susțin că utilizatorii folosesc serviciul, deoarece s-a dovedit a fi util în acțiunile lor. În plus, aceștia beneficiază de „un control deplin asupra informațiilor pe care le dezvăluie pe platformele Meta”.
Procesul colectiv intentat asupra platformelor Meta, în conformitate cu legislația britanică, este de tip opt-out, ceea ce înseamnă că a fost stabilit un grup de persoane ale căror interese sunt reprezentate. Astfel că cei care nu doresc să participe la acțiunea judecătorească au posibilitatea de a opta în mod individual pentru a fi excluși ca parte din proces.
Sursă: go4it.ro