Poluarea cu materiale plastice pare să atingă orice punct de pe glob, indiferent că vorbim despre adâncurile abisale sau despre zone de mare altitudine precum Muntele Everest. Un nou studiu dezvăluie că modul în care materialele plastice pătrund în stratosferă și călătoresc în locuri pe care nimeni nu le poate prezice. Descoperirea șocantă a fost făcută de oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare Francez, care au analizat calitatea aerului la Observatorul Pic du Midi din Munții Pirinei, acolo unde au descoperit urme de microplastice.
Cercetătorii au ajuns la o concluzie după ce au prelevat probe de 10.000 de metri cubi de aer în lunile iunie și octombrie 2017, la o altitudine de 2.877 de metri deasupra nivelului mării. Pirineii francezi au fost aleși ca locație deoarece este considerată o„stație curată”, având în vedere că este singura zonă puțin afectată de poluarea mediului. Analiza probelor de aer le-a arătat specialiștilor că toate toate punctele din perimetrul ales au fost contaminate cu microplastice, deși se aflau la o altitudine mai mare.
Termenul de microplastic este folosit pentru fragmente din constituenți plastici, cu o dimensiune mai mică de 5 mm. Dezvăluind modul în care microplasticele au reușit să ajungă în locuri atât de îndepărtate, autorii studiului au remarcat că fluctuarealor lor la altitudini mai mari este exact ceea ce le permite să călătorească în întreaga lume. Steve Allen de la Universitatea Dalhousie din Canada și autorul principal al studiului au susținut, conform The Guardian, că odată ce microplasticele ajung la un nivel ridicat în stratosferă, acestea sunt purtate de colo-colo.
Deonie Allen, coautoarea studiului, a remarcat că nivelul de microplastice descoperit în Munții Pirinei nu prezintă un risc pentru sănătate, deși acestea sunt suficient de mici pentru ca oamenii să le respire. Cercetătoarea a mai adăugat că prezența microplasticelor în regiuni la fel de curate precum Pirineii pun la îndoială relația pe care oamenii o au cu materialele plastice.
Sursă: republicworld.com