Potrivit experților, fetușii experimentează o nevoie mai mare de comunicare cu mama în timp, deoarece au nevoie de niveluri mai mari de nutrienți. Placenta se ocupă cu hrănirea fătului prin arterele sanguine, transportând substanțele nutritive de la mamă.
Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge spun că o comunicare nestingherită între făt și mamă este crucială, iar o întrerupere a acestei comunicări poate provoca probleme legate de o creștere slabă la unii bebeluși. Ei au remarcat că 15% dintre bebeluși nu se dezvoltă suficient în uter, prezentând adesea o creștere redusă a vaselor de sânge din placentă. În mod interesant, descoperirile au arătat că genele tatălui la făt acționează într-o manieră mai egoistă, deoarece solicită niveluri mai mari de nutrienți de la mamă, în timp ce genele materne acționează exact opus.
„În studiul nostru, gena tatălui determină cererile fătului pentru vase de sânge mai mari și mai mulți nutrienți, în timp ce gena mamei din placentă încearcă să controleze cât de multă hrană îi oferă. Are loc o bătălie între sexe la nivelul genomului”, a spus autorul Miguel Constância. Acum că descoperirea a fost făcută, oamenii de știință au spus că informațiile obținute vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care fătul, placenta și mama comunică între ele în timpul sarcinii.
Sursă: republicworld.com