Această nouă tehnologie care poartă numele „deep fake” a fost utilizată până acum în diverse mijloace care stârnesc amuzament pe internet, cum ar fi clipurile despre o politică falsă sau pornografie, însă abia în ultimul timp au început să apară și cazuri cu o adevărată utilitate.
Un exemplu bun în acest sens poate fi WellSaid Labs, o companie bazată pe dezvoltarea inteligenței artificiale din Seattle, care folosește deep fake audio pentru a automatiza DJ-ul de radio. Având în vedere acest parcurs neașteptat, în viitorul apropiat, vom putea auzi voci reale, dar generate complet pe baza unui algoritm.
Având la bază un software care funcționează la fel ca oricare altă tehnologie AI, ca să generezi o voce și o acuratețe cât mai bună, algoritmul în cauză trebuie să aibă acces la un set de date cât mai mare posibil. Andy Chanley, un DJ de radio din Los Angeles, a colaborat cu firma din Seattle, pentru a crea un DJ de radio virtual denumit ANDY, care poate să reproducă în mod natural și cu intonație orice tip de text primește.
Mai mult decât atât, un alt startup IT cu sediul în Los Angeles, și-a folosit algoritmii creați pentru a-l face pe ANDY capabil să facă toată munca unui DJ, adică să primească texte, să le citească, să gestioneze un întreg playlist și să poarte discuții pe baza pieselor alese. În spatele acestei tehnologii de radio, va exista mereu câte o echipă de moderare în spate, care vor verifica și vor textele într-o manieră corespunzătoare.
Dezvoltatorii susțin că în următoarea perioadă vor putea să automatizeze complet sarcinile unui DJ de radio, singurul lucru care lipsește în prezent din ecuație fiind redactarea de texte, o metodă deja folosită cu ajutorul inteligenței artificiale de către MSN News, de exemplu.
Sursă: go4it.ro