Elon Musk își avertizează angajații că SpaceX ar putea intra în faliment

Potrivit unui e-mail trimis de Elon Musk angajaților săi în weekend, SpaceX, compania de rachete spațiale, este la un pas de faliment. Se pare că proiectul care stă la baza propulsoarelor Raptor, dezvoltate pentru a trimite naveta Starship în spațiu, se confruntă cu un progres scăzut în ciuda așteptărilor, ceea ce ar putea duce la falimentul companiei. Elon Musk nu a confirmat tot ce scrie în acel e-mail, însă nici nu a negat.

„Criza producției Raptor este mult mai gravă decât părea acum câteva săptămâni”, a scris Elon Musk. „Ne confruntăm cu un risc real de faliment dacă nu putem atinge o rată de zbor Starship de cel puțin o dată la două săptămâni în 2022”, a adăugat ulterior. De altfel, în ultimul an, SpaceX a avut parte de peste 25 de lansări de succes cu rachete reutilizabile Falcon 9, trimițând sute de sateliți și 12 astronauți în spațiu fără a întâmpina probleme.

Starship ar putea fi următorul mare pariu obținut de SpaceX, după ce proiectul Falcon a fost declarat un succes. Naveta spațială de următoare generație pe care compania o dezvoltă va avea rolul de transporta marfă și oameni în misiuni pe Lună și Marte. Compania testează prototipuri la o instalație din sudul Texasului, efectuând mai multe zboruri scurte de testare, însă pentru a face lansări orbitale, prototipurile vor avea nevoie de până la 39 de motoare Raptor fiecare, necesitând o rampă bruscă în producția de motoare. 

Spre deosebire de Falcon, Raptor trebuie să propulseze o încărcătură de 1.000 de ori mai mare, asta însemnând mai multă decât pot duce toate rachetele din prezent la un loc. Fondatorul a descris în mod repetat producția ca fiind cea mai dificilă parte a creării rachetei mamut. Compania și-a construit în mod constant instalația de producție și testare Starship din Boca Chica, Texas, cu mai multe prototipuri în lucru simultan. 

Sursă: cnbc.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>