Un robot construit în Marea Britanie, care folosește camere și un braț inteligent pentru a crea artă abstractă, conceput la Oxford de Aidan Meller și numit după pionierul informaticii Ada Lovelace, a citit întregul poem narativ epic în trei părți al lui Dante, Divina Comedie, în traducerea lui JG Nichols.
Divina Comedie a lui Dante a inspirat nenumărați artiști, de la William Blake la Franz Liszt și de la Auguste Rodin la CS Lewis. Ca un omagiu adus, expoziția care marchează aniversarea a 700 de ani de la moartea poetului italian a prezentat vineri seara, la Muzeul Ashmolean din Oxford, o interpretare modernă a robotul Ai-Da, devenind prima mașinărie care interpretează public poezie scrisă de algoritmii săi AI.
Finalizat în 2019, Ai-Da are piele din silicon, păr perforat individual, dinți și gingii imprimate în 3D, alături de camere integrate pentru ochi. Are picioare, dar nu poate merge, însă brațele, trunchiul și capul se mișcă liber. Deși Ai-Da nu este primul robot care a fost învățat să facă artă, organizatorii au spus că am fost martori la prima demonstrație în care o mașinărie bazată pe inteligență artificială scrie și interpretează poezie, așa cum ar face un poet uman.
Aidan Meller crede că Ai-Da poate fi un pionier în domeniul inteligenței artificiale și că ceea ce produce poate produce, fie că este vorba de poezie, lucrări de artă sau orice altceva, va depăși limitele a ceea ce poate fi realizat în tehnologie, permițându-ne să învățăm mai multe despre noi înșine și totul prin ochii unui robot.
Sursă: cnn.com