Releele de comunicații 5G pun în pericol siguranța zborurilor de pasageri

Administrația Federală a Aviației (FAA) avertizează că folosirea anumitor frecvențe din spectrul de comunicații 5G ar putea interfera cu sistemele automate de siguranță de la bordul avioanelor, punând în pericol siguranța pasagerilor. 

Agenția americană a emis un document oficial prin care avertizează companiile aeriene despre pericolul apariției de interferențe cu sistemele de zbor ale avioanelor, cauzate de noua bandă de comunicații 5G, care folosește frecvențe cuprinse între 3.7 GHz și 4.2GHz, suprapunându-se cu spectrul folosit de o parte dintre instrumente automate ce se găsesc la bordul avioanelor de linie, acestea fiind esențiale în timpul zborului și la manevrele de aterizare.

Sistemul de evitare a coliziunilor în zbor și altimetrul radar folosit pentru localizarea pistei și aterizare în condiții de vizibilitate redusă sunt echipamentele cele mai predispuse de a da măsurători eronate sau funcționare intermitentă. Pot apărea, de asemenea, și alte perturbații ale sistemelor de zbor, periclitând astfel siguranța călătoriei. 

Noul regulament introdus de agenția americană de siguranță obligă pasagerii să activeze modul „Avion” pe telefoane odată cu începerea manevrelor de decolare, păstrând activă doar conexiunea Wi-Fi pentru acces la internet. Măsura nu vizează și releele de comunicații 5G aflate la sol. 

Se pare că îngrijorările sunt destul de mari, astfel că reprezentanții liniilor aeriene iau în considerare ajustarea anumitor coridoare de zbor pentru a ocoli zonele metropolitane unde noile relee 5G C-band urmează să fie amplasate. Spectrul a primit aprobare și a fost licitat operatorilor Telecom, în scopul extinderii 5G și în alte 40 de țări, inclusiv România.

Sursă: go4it.ro

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>