David Julius și Ardem Patapoutian au fost onorați pentru descoperirile lor despre modul în care căldura, frigul și atingerea pot iniția semnale în sistemul nervos.
Abilitatea de a simți căldura, frigul sau atingerea este esențială pentru supraviețuire și stă la baza interacțiunii omului cu lumea din jur. În viața de zi cu zi, percepem aceste senzații de la sine înțeles, însă mai departe, la întrebarea despre cum cum sunt inițiate impulsurile nervoase, astfel încât temperatura și presiunea să poată fi percepute, a fost rezolvată de laureații Premiului Nobel din acest an.
Echipa formată din cei doi specialiști a făcut descoperiri inovatoare în urma unor activități intense de cercetare care, la rândul lor, au dus la o creștere rapidă a înțelegerii modului în care sistemul nostru nervos simte căldura, frigul și stimulii mecanici.
David Julius a folosit capsaicina, un compus care se regăsește în ardeiul iute și care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor din terminațiile nervoase ale pielii, în timp ce Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund stimulilor mecanici din piele și din organele interne.
În secolul al XVII-lea, filosoful René Descartes și-a imaginat fire care leagă diferite părți ale pielii de creier. În acest fel, atunci când focul atinge piciorul, un semnal este trimis către creier. Cercetările ulterioare au constatat că neuronii senzoriali înregistrează schimbări în mediul nostru.
Sursă: nytimes.com