Noile modele iPhone 13 se vor scumpi cu 20% din cauza crizei de semiconductoare

Lansată în toamna anului trecut, în urma blocajului economic indus de restricțiile pentru gestionarea pandemiei COVID-16, prețurile noile modele iPhone 12 s-au menținut la standardele normale. În schimb, nu putem spune același lucru și despre seria iPhone 13 care ar putea avea un preț ridicat cu până la  20% față de generația anterioară. 

Deși nu este clar încă cât la sută din creșterea costurilor va fi suportată de Apple, prin reducerea marjelor de profit, compania americană ar putea decide să transfere efortul financiar mărit în totalitate clienților. 

Având o cererea crescută de piață, TSMC, principalul furnizor de semiconductoare pentru Apple ar fi mărit cu până la 20% tarifele solicitate clienților, în funcție de cât de avansat este nodul de fabricație solicitat. Potrivit surselor, noile tarife vor intra în vigoare începând cu luna ianuarie, însă gigantul american are de onorat promisiuni făcute investitorilor, care nu lasă prea multă loc de generozitate prin tăierea marjelor de profit.

Unii specialiști vorbesc deja despre o supraproducție care va duce în scurt timp la inundarea pieței cu un aflux prea mare de semiconductoare, ducând treptat la prăbușirea prețurilor. În prezent, monopolul deținut de TSMC în ceea ce privește tehnologiile de fabricație de ultimă generație va fi greu de combătut în următorii ani, astfel că situația nu este chiar atât de optimistă pe segmentul microprocesoarelor high-end.

Sursă foto: idevice.ro

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>