Un nou raport dezvăluie cea mai cuprinzătoare privire asupra modului în care oamenii au transformat deja planeta

Oamenii de știință susțin că au cea mai clară imagine de până acum despre cât de diferită este lumea astăzi ca urmare a schimbărilor climatice conduse de om. Cel mai cuprinzător raport până în prezent cu privire la știința fizică a schimbărilor climatice a fost publicat astăzi de Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC), informează TheVerge. 

„Schimbările climatice sunt o problemă din ce în ce mai mare și nimeni nu ar trebui să se simtă în siguranță”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, într-o conferință de presă. „Trebuie să tratăm schimbările climatice ca pe o amenințare imediată”. Evenimentele extreme, de la inundații la valuri de căldură și secete,  s-au înrăutățit, se arată în raport. Potrivit acestuia, oamenii de știință sunt chiar mai siguri decât erau înainte, că sunt de vină emisiile de gaze cu efect de seră ale oamenilor, inclusiv dioxidul de carbon și metanul, care reprezintă o majoritate a „gazului natural”. 

Cercetătorii s-au axat mult mai mult în a judeca cât de mult schimbările climatice afectează evenimentele meteorologice individuale începând cu 2013, ceea ce face o mare diferență de această dată. De exemplu: în iulie, o val de căldură record în nord-vestul și sud-vestul Canadei SUA a provocat drumuri și a ucis sute de oameni. În mai puțin de două săptămâni, o echipă internațională de cercetători a reușit să determine că căldura extremă ar fi fost „practic imposibilă” fără schimbările climatice.  

Aproape fiecare regiune a lumii, în afara de zonele polare, a înregistrat o creștere a evenimentelor de căldură extremă încă din anii 1950, potrivit noului raport IPCC. Pe tot globul, valurile caniculare apar mai de cinci ori mai des decât au făcut-o între 1850 și 1900 (o linie de bază denumită adesea perioada preindustrială), potrivit raportului. 

Secetele care anterior se produceau doar o dată la fiecare deceniu sunt acum cu 70% mai frecvente decât erau în era preindustrială. Cu toate acestea, consecințele crizei climatice sunt diverse și de anvergură. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>