Facebook lucrează la un sistem care să traducă activitatea creierului în cuvinte

O inițiativă susținută de Facebook, care urmărește scrierea prin gândire, s-a încheiat cu noi descoperiri publicate săptămâna aceasta. Proiectul Steno a fost o colaborare de mai mulți ani între Facebook și Chang Lab de la Universitatea din California San Francisco, cu scopul de a crea un sistem care să traducă activitatea creierului în cuvinte. O nouă lucrare de cercetare, publicată în New England Journal of Medicine, arată potențialul de implementare a tehnologiei pentru persoanele cu deficiențe de vorbire, informează The Verge.

Facebook a încercat să dezvolte ideea unui dispozitiv comercial de citire a creierului montat la nivelul capului, însă momentan construiește interfețe purtate la încheietura mâinii. Noua cercetare nu are o aplicabilitate clară pentru un produs tehnologic de piață, iar într-un comunicat de presă, Facebook a spus că își „reorientează” prioritățile de la interfețele creier-computer montate pe cap. 

Cercetările implică utilizarea interfețelor implantate creier-computer (BCI) pentru a restabili abilitățile de vorbire ale oamenilor. Noul studiu se concentrează pe un participant care și-a pierdut capacitatea de a vorbi după un accident vascular cerebral în urmă cu peste 16 ani. Potrivit cercetătorilor, în studiile finale, sistemul ar putea decoda o rată mediană de 15,2 cuvinte pe minut, numărând erorile sau 12,5 cuvinte pe minut doar cu cuvinte decodificate corect.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>