Facebook lucrează la un sistem care să traducă activitatea creierului în cuvinte

O inițiativă susținută de Facebook, care urmărește scrierea prin gândire, s-a încheiat cu noi descoperiri publicate săptămâna aceasta. Proiectul Steno a fost o colaborare de mai mulți ani între Facebook și Chang Lab de la Universitatea din California San Francisco, cu scopul de a crea un sistem care să traducă activitatea creierului în cuvinte. O nouă lucrare de cercetare, publicată în New England Journal of Medicine, arată potențialul de implementare a tehnologiei pentru persoanele cu deficiențe de vorbire, informează The Verge.

Facebook a încercat să dezvolte ideea unui dispozitiv comercial de citire a creierului montat la nivelul capului, însă momentan construiește interfețe purtate la încheietura mâinii. Noua cercetare nu are o aplicabilitate clară pentru un produs tehnologic de piață, iar într-un comunicat de presă, Facebook a spus că își „reorientează” prioritățile de la interfețele creier-computer montate pe cap. 

Cercetările implică utilizarea interfețelor implantate creier-computer (BCI) pentru a restabili abilitățile de vorbire ale oamenilor. Noul studiu se concentrează pe un participant care și-a pierdut capacitatea de a vorbi după un accident vascular cerebral în urmă cu peste 16 ani. Potrivit cercetătorilor, în studiile finale, sistemul ar putea decoda o rată mediană de 15,2 cuvinte pe minut, numărând erorile sau 12,5 cuvinte pe minut doar cu cuvinte decodificate corect.

Articolul precedent

Apple iPhone 13 va fi produs în continuare de Foxconn

Apple vrea să introducă Face ID și pe pe noile modele iPad, MacBook, iMac

Articolul urmator