Microsatelitul WISA Woodsat a fost lansat în atmosferă, sâmbătăt, cu ajutorul unui balon meteo la peste 30 de kilometri deasupra Pământului, cu scopul de a testa construcția de placaj în condiții asemănătoare spațiului cosmic.
Potrivit surselor, satelitul a fost echipat cu un selfie-stick, pe care îl va folosi în a-și documenta călătoria, alături pachetul de senzori furnizat de Agenția Spațială Europeană (ASE). Dispozitivul este poziționat într-o cameră de vid și acoperit într-un strat subțire de oxid de aluminiu pentru a-l împiedica să se degradeze pe fondul oxigenului foarte reactiv de deasupra atmosferei Pământului, relatează PlayTech.
Acești sateliți din lemn sunt construcții destinate comunicării simple prin radio, fiind capabili să trimită mesaje și imagini în întreaga lume. Primul zbor al microsatelitului a avut o durată de aproximativ trei ore, înainte ca balonul meteo să fie spart intenționat și Woodsat să se întoarcă pe Pământ, acolo unde a fost recuperat cu succes. Potrivit surselor, microsatelitul va fi lansat pe orbită la sfârșitul acestui an, de Electron, racheta companiei spațiale private Rocket Labs.
În ceea ce privește sustenabilitatea, construcția sateliților folosind placaj în loc de alte materiale precum aluminiu sau oțel, face parte din eforturile companiilor de a reduce acțiunile de poluare a mediului. În plus, placajul este un material mult mai ieftin decât restul aliajelor. Sr estimează că pentru fiecare tonă de oțel fabricată, se emit circa 1,9 tone de dioxid de carbon în atmosferă. Totodată, alte 11,5 tone sunt emise pentru fiecare tonă de aluminiu.