Se pare că nici pandemia globală ar putea opri creșterea concentrațiilor de dioxid de carbon. Potrivit unor statistici realizate an de an de către oamenii de știință, în luna mai s-au înregistrat niveluri istorice de CO2.
Dioxidul de carbon din atmosferă a avut în medie 419 părți pe milion în luna mai, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), cantitate comparabilă cu cea rezultată acum cu puțin peste 4 milioane de ani în urmă.
Pe baza rezultatelor, oamenii de știință avertizează că dacă nu se iau măsuri drastice, nivelurile de CO2 vor continua să crească, lucru ce va aduce la temperaturi mai puțin suportabile și la inundații masive de coastă.
Nivelurile de CO2 au scăzut cu aproximativ 6% în 2020, având în vedere că oamenii au rămas acasă, iar întreprinderile au oprit operațiunile odată cu instalarea pandemiei, însă până la sfârșitul anului trecut, gradul de poluare revenise.
Emisiile globale generate de consumul de energie pe decembrie 2020 erau puțin mai mari decât cele înregistrate în 2019. Anul trecut a marcat cinci ani de la adoptarea acordului istoric de la Paris privind schimbările climatice.
Pentru a-și asuma angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în ultimul an, guvernele s-au confruntat cu adevărate presiuni. China, cel mai mare poluator de CO2 din lume, a declarat că nu va elibera mai multe emisii decât poate captura sau compensa până în 2060.
Președintele american Joe Biden își propune să atingă acest obiectiv până în 2050. Dar până acum, aspirațiile lor nu au fost încă susținute de suficiente acțiuni pentru a încetini semnificativ concentrațiile de CO2 din atmosferă.