O echip de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Delft, în colaborare cu Universitatea RWTH Aachen și Centrul de Cercetare Jülich, au reușit să intercepteze o conversație între doi atomi și s-au putut observa rotirile atomice de-a lungul interacțiunii acestora.
Experimentul a constat în plasarea mai multor atomi de titan sub microscopul de scanare, unde are loc o interacțiunea constantă și liniștită în ceea ce privește direcția de rotație. Astfel, oamenii de știință au reușit să îndepărteze o pereche de atomi și să-l încarce pe unul dintre ei cu energie electrică pentru a-și schimba direcția de rotație, observând în același timp reacția atomului „partener”.
Când doi atomi au rotații independente, sunt considerați încurcați cuantic (încâlciți). Modul în care se comportă un atom are un efect direct asupra altui atom, iar conform acestei teorii, chiar dacă se află la mare distanță unul de altul, ar trebui să rămână la fel. În acest caz, distanța dintre atomii de titan se aflau la o distanță de puțin peste un nanometru.
Prin urmare, atomii sunt suficient de apropiați pentru ca cele două particule să interacționeze una cu cealaltă, dar suficient de departe pentru ca instrumentele echipei de cercetare să poată detecta interacțiunea.
„Aceasta este o demonstrație foarte frumoasă a unui simulator cuantic într-o formă foarte simplă. Prin controlul pozițiilor atomilor, putem construi teoretic o replică a unei rețele sau a oricărui sistem a cărui dinamică dorim să o studiem”, a declarat Ella Lachman, fizician cuantic la UC Berkeley, dar care nu a luat parte la studiu.