China dezvăluie primele imagini de pe roverul său Zhurong trimis pe Marte

Zhurong a transmis primele imagini de pe suprafața lui Marte după ce a aterizat pe o vastă câmpie numită Utopia Planitia. Roverul chinez a fost lansat în atmosfera marțiană vinerea trecută, împreună cu landerul chinez, după ce s-a separat de sonda Tianwen-1 din China. (The Verge)

Noile imagini lansate de China National Space Administration (CNSA) arată că cei doi roboți execută cu meticulozitate primii pași post-aterizare: landerul a extins o mică rampă pentru a-l ajuta pe Zhurong să pună cele șase roți pe suprafața marțiană pentru prima dată. Iar Zhurong și-a desfășurat cele patru panouri solare în formă de aripă și o antenă de comunicații, așa cum se vede de pe una dintre camerele de navigație ale roverului. 

Până săptămâna trecută, doar SUA reușiseră să aterizeze și să opereze cu succes roboții pe Planeta Roșie. Cel mai recent rover trimis de NASA, Perseverance, a aterizat în februarie la Jezero Crater, la puțin peste o mie de mile de locul de aterizare al Chinei.

Acum, cu roverul Zhurong care se pregătește să meargă pe Utopia Planitia, China obține primul său laborator robotizat pe Marte. Instrumentele roverului vor lucra pentru a studia geologia și clima planetei în timpul misiunii planificate de 90 de zile.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>