Americanii s-au confruntat mereu cu atacuri cibernetice, insa in ultimii ani, fenomenul a luat o mare amploare, iar unul dintre motive este chiar vulnerabilitatea infrastructurii la hackeri.
Statele Unite cauta solutii in acest sens, astfel ca la sfarsitul anului trecut, specialistii au identificat la timp un atac cibernetic de mari proportii impotriva unor organizatii guvernamentale si companii americane. In urma investigatiei de amploare, s-a concluzionat ca hackerii care au reusit sa acceseze platforma SolarWinds cu scopul de a ajunge la un numar cat mai mare de firme private si instututii de stat sunt de origine rusa.
De asemenea, in luna martie a acestui an, americanii s-au confruntat cu un alt atac cibernetic, in care un grup de hackeri sustinuti de China au incercat sa intre pe platforma Exchange Server de la Microsoft pentru a accesa ilegal mii de intreprinderi americane si retele de servicii publice.
In aceste circumstante, Casa Alba a dezbatut saptamana aceasta un program mai amplu prin care se doreste depistarea si eliminarea oricarui punct vulnerabil de securitate, dar si modernizarea infrastructurii cibernetice. Programul implica un parteneriat public-privat care are in vizor actualizarea sistemelor de control impotriva atacurilor online in numai 100 de zile de la detalierea acestuia.
Potrivit lui Emily Horne, purtatorul de cuvant al Consiliului de securitate national, printre obiectivele ambitioase lansate in cadrul programului de aparare, se numara imbunatatiri ale capacitatilor de detectie, de diminuare a riscurilor si de investigatii penale.