Rezultatele pe baza unui studiu realizat de cercetatorii Centrului de excelenta ARC in viitoarele tehnologii electronice cu consum redus de energie au decoperit un material revolutionar care ar putea deschide calea in realizarea ecranelor transparente, pliabile si eficiente energetic.
De cateva decenii, oamenii de stiinta sunt in cautarea unei noi clase electronice care se bazeaza pe oxizi semiconductori si a caror transparenta optica ar permite fabricarea unor dispozitive transparente in totalitate. Acestea ar putea fi utilizate atat in cazul dispozitivelor electronice, cat si in tehnologia comunicatiilor, reducand, in acelasi timp, emisiile de carbon si aducand la viata aparatelor futuriste.
Echipa de cercetare a creat un cristal ce poate aduce mai aproape viitorul ecranelor pliabile si transparente. Dezvoltat de mai bine de un deceniu, dioxidul beta de telur este un semiconductor care are un diametru de 200.000 de ori mai subtire decat un fir de par si o densitate de doar cativa atomi, insa se remarca, in special, prin caracteristica potrivit careia este la fel de rapid ca semiconductorii din siliciu.
Din punct de vedere energetic, cercetatorii sustin eficienta materialului ce poate fi folosit in fabricarea panourilor solare de captare a razelor UV si a radiatiilor infrarosii. Totodata, unul dintre cercetatorii studiului sustine ca dioxidul de telur beta dublu stratificat va avea un viitor stralucit, facand posibila fabricarea lentilelor de contact cu display integrat si care se pot conecta direct la internet.
Potrivit specialistilor, materialul revolutionar poate fi folosit in diferite scopuri: la dezvoltarea produselor electronice din casa, pentru dispozitivele incorporate in vehicule, in crearea ferestrelor inteligente si chiar la panourile solare de pe Luna sau Marte.