NASA a reprogramat zborul cu elicopterul Ingenuity pe 19 aprilie

Elicopterul trimis de NASA a ajuns pe marte la data de 18 februarie, alaturi de roverul Perseverance. Ingenuity a atins suprafata lui Marte pe 4 aprilie si a fost supus unei serii de teste si verificari.

Nava a fost programata sa isi ia zborul pe 11 aprilie, insa weekendul trecut, NASA a spus ca datele dintr-un test cu rotor de mare viteza au aratat ca secventa de testare s-a incheiat devreme, deoarece computerul Ingenuity a incercat sa treaca de la modul de pre-zbor la modul de zbor. Astfel, inginerii de la Jet Propulsion Laboratory ai NASA au decis sa modifice si sa reinstaleze software-ul de control al zborului, proces care a durat cateva zile. 

La momentul decolarii, micul elicopter va urca aproximativ 3 metri, apoi se va deplasa timp de 30 de secunde inainte de a reveni pe suprafata planetei. Camera de pe partea inferioara va face 30 de fotografii pe secunda de la sol, iar o alta de dimensiuni mai mari se va confrunta cu orizontul si va capta imagini in timpul zborului. 

Fluxul live al zborului Ingenuity a putut fi urmarit in aceasta dimineata incepand cu 6:15 AM pe NASA Television, site-ul agentiei, si platforme de socializare, inclusiv YouTube si Facebook.

Articolul precedent

Cum arata evolutia planetei din ultimii 35 de ani prin acest time-lapse 3D de la Google Earth

Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo, ZTE vor lansa anul acesta telefoane cu camere selfie sub display

Articolul urmator