Programul special Google Earth a lansat recent o characteristica time-lapse care le permite utilizatorilor sa priveasca inapoi in timp si sa observe evolutia planetei de-a lungul deceniilor.
Instrumentul a fost special creat pentru a permite oamenilor sa deruleze in timp milioanele de imagini captate din satelit in ultimii 37 de ani. Astfel, curiosii pot sa vada, de exemplu, procesul de retragere al ghetarilor, alaturi de incalzirea globala sau defrisarea Amazonului in timp.
Fiind considerata cea mai mare actualizare a programului Google Earth din ultimii patru ani, compania foloseste o tehnologie similara cu cea aplicata in instrumentul Maps, dar care se concentreaza mai mult pe geologie si explorare decat pe transportul public si orientarea in spatiu.
Google comercializeaza puternic instrumentul ca o modalitate de sensibilizare a schimbarilor climatice si a altor probleme de mediu, astfel ca printre optiunile puse la dispozitia utilizatorilor exemple frapante ale modului in care peisajul global se schimba, precum nisipurile miscatoare din Cape Cod si secarea Marii Aral din Kazahstan. Totodata, instrumentul isi arata evolutii ale oraselor din intreaga lumea, de la de la expansiunea rapida a Las Vegasului, pana la construirea insulelor artificiale din Dubai.
De asemenea, noua versiune Google Earth este alimentata de 24 de milioane de fotografii prin satelit de la NASA, din cadrul proiectelor Geological Survey Landsat din Statele Unite si Copernicus al Uniunii Europene.