Pe masura ce software-ul alimentat de AI, care poate identifica emotiile umane, devine mai obisnuit, un nou joc de browser vrea sa ilustreze limitele tehnologiei. Proiectul Emojify a fost creat de o echipa multidisciplinara condusa de profesorul Alexa Hagerty de la Universitatea din Cambridge.
Il puteti juca prin accesarea emojify.info, iar prin intermediului camerei web a computerului trebuie sa incercati sa produceti sase emojii diferite care sa surprinda fericire, tristete, frica, surpriza, dezgust si furie. Pe masura ce jucati jocul, veti putea observa ca puteti pacali cu usurinta software-ul.
Jocul incearca sa demonstreze faptul ca exista adesea o deconectare intre emotiile pe care le traim intern si fata pe care o aratam celor din jur. La fel ca in cazul oricarei recunoasteri faciale, exista si problema prejudecatii rasiale. Un studiu recent a constatat ca programele precum Face ++ vor evalua de obicei fetele barbatilor negri ca fiind mai furiosi si mai nefericiti decat cei de culoare alba, indiferent de expresia reala afisata.
Si totusi tehnologia devine din ce in ce mai utilizata. Organizatiile si guvernele o folosesc in diferite scopuri, de la verificarea potentialilor solicitanti de locuri de munca, pana la securitatea pasaportului.
Aratand defectele software-ului de recunoastere a emotiilor, proiectul spera sa provoace discutii legate de utilizarea sa. „Scopul nostru este sa promovam intelegerea publica a acestor tehnologii si implicarea cetatenilor in dezvoltarea si utilizarea acestora”, a explicat grupul. „Credem ca, prin inteligenta colectiva si prin schimbul de perspective asupra unor astfel de probleme importante, putem imputernici comunitatile sa promoveze o societate dreapta si echitabila”.