Microbotul care se deplaseaza pe apa folosind exploatarea fenomenului termocapilaritatii

Cercetatorii de la Universitatea Libre din Bruxelles au dezvoltat, in colaborare cu institutul francez FEMTO-ST, un robot care este capabil sa se deplaseze pe suprafata apei. Specializati in studiul fenomenelor de transport si al interferentelor fluide, acestia au creat microbotul care „exploateaza” fenomenul termocapilaritatii pentru a face acest lucru, potrivit publicatiei franceze Le Soir. 

Chiar daca in esenta dispozitivul este un robot, acesta se indeparteaza de conceptul pe care ni-l putem imagina atunci cand vorbim despre masinariile inteligente, deoarece este o simpla bucata de plastic tiparita in 3D, insa acesta merge pe suprafetele lichide cu ajutorul unui laser care incalzeste suprafata apei de la 2 la 3°C, ceea ce face posibil „controlul distributiei unui parametru numit tensiunea de suprafata, introducand o miscare complexa, dar controlata, si permitand deplasarea mai multor roboti amplasati la interfața aer-lichid” explica comunicatul de presa al Universitatii Libre din Bruxelles. Astfel, datorita fenomenului de termocapilaritate, obiectul se va deplasa pe suprafata lichidului.

Inovatia acestui studiu franco-belgian se comporta ca un animal acvatic si ar putea indeplini o varietate de functii, de la mutarea lucrurilor, la catalizarea reactiilor chimice, livrare de terapii si alele. 

Noul robot se asmeamana foarte mult cu o coaja de lamaie, dar este creat de fapt dintr-un material care contine in proportie de 90% apa pentru exteriorul moale, prezentand un schelet de nichel la interior, destinat sa schimbe forma de raspuns la campurile magnetice exterioare.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>