Cercetatorii de la Universitatea Libre din Bruxelles au dezvoltat, in colaborare cu institutul francez FEMTO-ST, un robot care este capabil sa se deplaseze pe suprafata apei. Specializati in studiul fenomenelor de transport si al interferentelor fluide, acestia au creat microbotul care „exploateaza” fenomenul termocapilaritatii pentru a face acest lucru, potrivit publicatiei franceze Le Soir.
Chiar daca in esenta dispozitivul este un robot, acesta se indeparteaza de conceptul pe care ni-l putem imagina atunci cand vorbim despre masinariile inteligente, deoarece este o simpla bucata de plastic tiparita in 3D, insa acesta merge pe suprafetele lichide cu ajutorul unui laser care incalzeste suprafata apei de la 2 la 3°C, ceea ce face posibil „controlul distributiei unui parametru numit tensiunea de suprafata, introducand o miscare complexa, dar controlata, si permitand deplasarea mai multor roboti amplasati la interfața aer-lichid” explica comunicatul de presa al Universitatii Libre din Bruxelles. Astfel, datorita fenomenului de termocapilaritate, obiectul se va deplasa pe suprafata lichidului.
Inovatia acestui studiu franco-belgian se comporta ca un animal acvatic si ar putea indeplini o varietate de functii, de la mutarea lucrurilor, la catalizarea reactiilor chimice, livrare de terapii si alele.
Noul robot se asmeamana foarte mult cu o coaja de lamaie, dar este creat de fapt dintr-un material care contine in proportie de 90% apa pentru exteriorul moale, prezentand un schelet de nichel la interior, destinat sa schimbe forma de raspuns la campurile magnetice exterioare.