Oceanul, o sursa de tratament pentru unele dintre cele mai grave boli din lume

Inca de secole, oceanul este considerat leaganul intregii vieti de pe planeta, insa astazi, oamenii de stiinta fac un pas mai departe cu ceea ce stiu despre potentialul sau medicinal, descoperind remedii pentru unele dintre cele mai indescifrabile boli ale lumii. 

O parte din aceasta cautare incepe in Algarve, o regiune litorala unde se situeaza compania portugheza de biotehnologie, Sea4Us, care lucreaza la un analgezic non-opioid, un remediu sigur si eficient pentru durerea cronica.

Pedro Lima este neurofiziolog, biolog marin si cofondator al Sea4Us. Acesta sustine ca nevoia de analgezice non-opioide este enorma, „unul din cinci oameni sufera de un fel de durere cronica”. Visul sau este de a gasi „acel ceva” in ocean care sa-i poata ajuta pe acestia. 

Cercetatorii de la Centre of Marine and Environmental Research (CIIMAR) prelevează probe din diferite tarii, izoland si cultivand noi specii de cianobacterii. Biblioteca lor de peste 1000 de tulpini este deschisa cercetatorilor din Europa si din intreaga lume. 

Studiile arata ca o parte dintre compusii toxici pot viza cu precizie celulele canceroase, ceea ce poate deschide calea pentru noi terapii. Experimentele pe larvele de peste arata rezultate incurajatoare care ar putea ajuta in lupta impotriva diabetului si a obezitatii. 

Dezvoltarea biotehnologiei marine ar putea fi benefica pentru umanitate, insa cercetatorii trebuie sa gaseasca o modalitate de a-i folosi potentialul de vindecare fara a afecta oceanul. Asa cum spune directorul Vítor Manuel Oliveira Vasconcelos al CIIMAR, „viata a inceput in ocean si cred ca viata noastra poate fi salvata si de ocean”. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>