NASA anunta ca asteroidul Apophis nu va lovi Pamantul in urmatorii 100 de ani

Pamantenii pot rasufla usurati dupa ce NASA a confirmat ca planeta este „in siguranta” pentru cel putin 100 de ani. Agentia spatiala americana a catalogat Apophis unul dintre cei mai periculosi asteroizi pentru planeta, dupa descoperirea sa in 2004. 

O usoara amenintare a ramas inca valabila pentru 2068, insa NASA o respinge pe baza ultimei analize a asteroidului. „Un impact estimat in 2068 nu mai este in domeniul posibilitatilor, iar calculele noastre nu arata riscuri de impact pentru cel putin urmatorii 100 de ani”, a declarat Davide Farnocchia, cercetator NASA care se ocupa cu studierea obiectele din apropierea Pamantului. 

Numit dupa vechiul zeu egiptean, se estimeaza ca Apophis masoara 340 metri, aproximativ lungimea a trei terenuri de fotbal din Marea Britanie. Asteroidul a urmat o traiectorie pe 5 martie, trecand la mai putin de 17 milioane de km distanta de planeta. 

Astronomii au putut folosi observatoarele radar pentru a estima orbita asteroidului in jurul Soarelui, permitandu-le astfel sa excluda orice risc de impact in 2068 si mult timp dupa aceea. Abordarea apropiata, un prim plan fara precedent la care a facut referire specialistul Farnocchia, se va desfasura pe 13 aprilie 2029. La acea data, se asteapta ca asteroidul sa treaca la o distanta de aproximativ 32.000 km de suprafata Pamantului, reprezentand o zecime din distanta dintre Pamant si Luna.

Astfel ca in 2029, Apophis va fi vizibil pentru observatorii de pe sol din emisfera estica a Pamantului, care include Asia, Africa si parti ale Europei.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>