Muncitorii „fantoma” din spatele calculatoarelor cer sa fie vazuti si auziti

Alaturi de oamenii de stiinta, exista mii de muncitori cu salarii reduse, a caror misiune este clasificarea si etichetarea datelor, insa apar din ce in ce mai multe interbari daca acesti asa-zisi lucratori fantoma sunt exploatati. 

Pe masura ce antrenam masinile pentru a deveni umani, ii facem pe oameni sa functioneze mai mult ca niste roboti? Si ce rol joaca acesti lucratori in modelarea sistemelor de IA care controleaza din ce in ce mai mult fiecare aspect al vietii noastre? Acestea sunt intrebarile la care specialistii incearca sa ofere raspunsuri. 

Una dintre platformele stabile de crowdsourcing este Amazon Mechanical Turk, detinuta de gigantul de retail online si administrata de divizia sa de servicii web Amazon, insa exista si altii, cum ar fi Samasource, CrowdFlower si Microworkers. Toate permit companiilor sa angajeze de la distanta lucratori de oriunde din lume pentru a face sarcini pe care computerele nu le pot in prezent, de la etichetarea imaginilor pentru a ajuta la imbunatatirea algoritmilor de viziune pe computer, oferind ajutor pentru procesarea limbajului natural sau chiar actionand ca moderatori de continut pentru YouTube sau Twitter. 

„Majoritatea lucratorilor vad MTurk ca o munca cu jumatate de norma sau un hobby platit si se bucura de flexibilitatea de a alege sarcinile la care doresc sa lucreze”, a spus un purtator de cuvant al AWS. Dar pentru Sherry Stanley, care lucreaza pentru platforma de sase ani, este mai degraba o slujba cu norma intreaga, una care a ajutat-o sa isi ajute financiar cei trei copii, insa una care a facut-o sa se simta ca o roata foarte mica inttr-o masana foarte mare. 

„Turking este una dintre putinele oportunitati de munca pe care le am in Virginia de Vest si, la fel ca multi alti lucratori turci, ne mandrim cu munca noastră”, a declarat ea pentru BBC. “Cu toate acestea, suntem la capriciul Amazonului. Fiind una dintre cele mai mari companii din lume, Amazon se bazeaza pe lucratorii ca mine sa ramana tacuti cu privire la conditiile de munca”

Aceasta a mai adaugat ca a trait „cu frica constanta de represalii pentru ca a vorbit despre felul in care suntem tratati”. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>