NASA va zbura pe Marte cu elicopterul Ingenuity inceputul lunii aprilie

Agentia spatiala americana spune ca se asteapta sa piloteze primul elicopter pe Marte la inceputul lunii aprilie. Micul elicopter a fost transportat pe planeta rosie de roverul Perseverance, care a facut aterizarea in craterul Jezero cu aproximativ o luna in urma. 

Denumit Ingenuity, aeronava cu doua rotori de 1,8 kg  este o demonstratie tehnologica care isi propune sa fie primul zbor cu motor pe o alta lume si, daca va avea succes, ar putea sa ne extinda si mai mult domeniul de aplicare a ceea ce este posibil cu explorarea pe Marte. 

Daca misiunea ar avea succes, ar reprezenta un „moment Wright Brothers”, spune NASA. Aceasta este o referinta la Orville si Wilbur Wright, care in 1903 au efectuat primul zbor istoric cu aeronave mai grele decat aerul, aici pe Pamant. Si pentru a marca legatura, agentia a introdus pe Ingenuity o bucata de tesatura de marimea unui timbru postal  de pe una dintre aripile avionului celor doi frati. 

In acest moment, elicopterul este inca atasat de Perseverance. Lori Glaze, care conduce eforturile proiectului de planetare ale NASA, a declarat ca Ingenuity ar putea deschide posibilitati pentru explorarea aeriana viitoare. „Am putea imagina zone care nu sunt vizibile din spatiu sau pe care un rover nu le-ar putea atinge? Ar putea un elicopter sa caute inainte roverii si sa ajute la trasarea celui mai eficient curs pentru cea mai buna stiinta? Am putea sprijini viitoarele misiuni umane cu capacitati aeriene? Acestea sunt întrebari pentru o alta zi, dar demonstratiile tehnice ne ofera libertatea de a fi creativi si de a testa lucruri noi” de declarat cercetatorul. 

NASA a aprobat o misiune denumita Dragonfly, care va folosi o rotatie robotica pentru a zbura pe suprafata lunii Titan saturniene in anii 2030. Sovieticii au fost primii care au pilotat vehicule aeriene pe o alta lume cu baloanele lor Vega in atmosfera lui Venus in anii 1980. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>