Potrivit Euronews, planurile pentru primul „oras sustenabil” de pe Marte au fost dezvaluite, iar acum este doar o chestiune de timp pana ca oamenii sa inceapa sa traiasca pe Marte.
Noul design cuprinde in ansamblu cinci orase, inclusiv capitala Nüwa. Orasul vertical cuprinde case, birouri si spatii verzi, toate construite in partea unei stanci pentru a proteja locuitorii impotriva presiunii atmosferice si radiatiilor. Oxigenul este produs in mare parte de plante,iar energia provine din panourile solare. Este de mentionat ca mai bine de 90% dintre alimentele prezente pe Marte sunt din plante.
Marte constituie jumatate din marimea Pamantului, asa ca multi se intreaba cum se poate ajunge acolo. La fiecare doi ani, timp de cateva saptamani, planeta rosie se situeaza cel mai aproape de Pamant, astfel incat o calatorie pana acolo ar dura aproximativ sase luni. Cu toate acestea, conditiile de pe Marte sunt departe de a fi favorabile. Presiunea atmosferica nu este potrivita pentru oameni, iar radiatia poate fi letala fara un adapost.
„Apa este unul dintre marile avantaje pe care Marte le ofera si ajuta la obtinerea materialelor adecvate pentru constructie. Practic, cu apa si Co2, putem genera carbon si cu carbon, putem genera otel”, a declarat fondatorul studioului de arhitectura ABIBOO, Alfredo Muñoz. Compania intentioneaza sa utilizeze exclusiv materiale martiene pentru constructie, iar conform analizelor, aceasta ar poatea incepe pana in 2054 si ar fi gata in 2100, adica atunci cand prima comunitate ar putea incepe sa locuiasca acolo, explica Muñoz.