Wikipedia va lansa un serviciu platit pentru marile companii de tehnologie

Compania lucreaza la  un nou serviciu platit pentru companiile care se bazeaza pe datele Wikipedia. Aceasta a anuntat recent printr-un articol postat in Wired ca intentioneaza sa fie lansat ceva mai tarziu in 2021. Wikipedia Enterprise nu va schimba modul de functionare al serviciilor actuale, insa va oferi companiilor optiuni de acces la capabilitati noi prin intermediul unor API-uri.

Serviciul Wikimedia Enterprise se afla inca in curs de dezvoltare, insa in linii mari, este ca o versiune premium a API-ului Wikipedia, instrumentul care permite oricui sa rascoleasca si sa gazduiasca articole in cadrul acestuia. 

Dupa cum explic directorul principal al Fundatiei Wikimedia, Lane Becker, versiunea gratuita de API care poate sa descarce continut de pe Wikipedia pentru a-l afisa in alte locuri, insa varianta premium promite un transfer mai rapid de date, formatate in functie de nevoile clientului si optiuni extra pentru sortarea informatiilor, cat si pentru publicarea lor. Astfel, accesul la datele de pe Wikipedia ar trebui sa fie cu mult mai eficicent. 

In acest context, Wikimedia Enterprise recunoaste ca echilibreaza realitatile comerciale cu misiunea de a oferi acces gratuit la cunostinte sustinand ca „este vorba despre crearea unei miscari pentru a prospera in deceniile”.

Totodata, compania a anuntat ca pentru a-si atinge toate obiectivele implicite acestui proiect, este nevoie de multe resurse, mai multi parteneri si mai multi aliati. Incepand cu anul acesta, Wikipedia ar putea incheia parteneriate platite cu cele mai mari companii de pe internet, printre care Google si Facebook. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>