Potrivit noilor rapoarte, la nivel global, oamenii au produs mai multe emisii de dioxid de carbon in luna decembrie a anului trecut, decat inainte de pandemie. Se pare ca scaderea gradului de poluare in perioada pandemica a fost doar temporara, deoarece emisiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca.
Emisiile de CO2 generate de consumul de energie de pe intreaga planeta au fost cu 2% mai mari in decembrie 2020, comparativ cu nivelurile globale din aceeasi luna a anului precedent, au anuntat specialistii de la Agentia Internatia Guvernamenta pentru Energie. In acelasi context, China, cel mai mare poluator de CO2 din lume la momentul actual, a inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa a emisiilor spre finalul anului.
Chiar daca emisiile globale au scazut initial ca urmare a restrictiilor impuse impotriva raspandirii de COVID-19, stagnarea afacerilor nu va fi suficienta pentru a evita o criza climatica mai severa. Pentru a preveni consecintele mai grave ale schimbarilor climatice, industriile sunt nevoite sa adopte adopte energie curata pe masura ce se recupereaza.
Prevenirea unor daune catastrofale necesita reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la zero pana la jumatatea secolului, potrivit oamenilor de stiinta, asta inseamnand o reducere de aproape 8% a emisiilor globale in urmatorii zece ani. Pandemia a redus emisiile anuale din 2020 doar cu aproximativ 6%, potrivit IEA, insa este tot mai clar ca industriile trebuie sa depuna mari eforturi pentru a atinge aceste tinte la nivel global.