Potrivit revistei Science, descoperirile publicate la inceputul saptamanii pot sa explice disparitia apei de pe Marte, o resursa care era abundenta pe suprafata planetei in urma cu miliarde de ani.
Pe baza datelor obtinute, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din California au descoperit ca o cantitate masiva de apa, estimata intre 30%- 99% din primele mase de apa ale planetei, care ar fi putut disparea de la suprafata in urma unui printr-un proces geologic, numita hidratare crustala, in urma caruia, apa a fost blocata in stanci. De ani de zile, oamenii de stiinta au crezut ca volumul de apa a fost eliminata in spatiu, lasand planeta in starea actuala de uscaciune.
De-a lungul timpului, specialistii au observat distributia mineralelor purtatoare de apa pe suprafata planetei datorita navei spatiale Mars Reconnaissance Orbiter, care a cartografiat geologia si clima planetei inca din 2006, insa aceste opinii sunt uneori limitate. „Trebuie sa fluturati mainile si sa extrapolati cat de gros este stratul pe care il vedeti la suprafata”, spune Michael Meyer, unul dintre specialistii in stiinta ai Programului NASA de explorare pe Marte.
Luna trecuta, NASA si-a trimis roverul Perseverance pe craterul Jezero, un loc uscat al carui sol ar putea detine cele mai curate dovezi ale mineralelor hidratate si ale vietii microbiene fosilizate. Acest lucru prezinta o oportunitate tentanta pentru cercetatorii din spatele studiului stiintific.