Pentru a veni in sprijinul stiintei urmaririi contactelor, cercetatorii au creat un virus virtual pentru telefonul, menit sa „imite” raspandirea de COVID-19. Prin „infectarea” device-urilor intr-un mediu controlat, specialistii vor sa inteleaga mai bine traiectoria virusilor care ajung sa se multiplice, acaparand o anumita populatie.
Specialisti ale mai multor universitati, nclusiv academicieni ai MIT, Cornell si alte cateva colegii din Anglia, Australia si Noua Zeelanda, pun bazele unui nou proiect care are drept scop crearea unei modalitati rapide de a simula raspandirea noului coronavirus.
Denumit „Safe Blues”, proiectul a fost gandit pentru a fi injectat in suitele software ale aplicatiilor existente de urmarire a contactelor, pentru a colecta date despre interactiunile dintre utilizatori. Datele din proiect pot fi colectate in timp real si, spre deosebire de programele traditionale de urmarire a contactelor, acesta „nu foloseste mai mult de 10% dintr-o anumita populatie pentru a face predictii exacte ”, au declarat cercetatorii.
Programul raspandeste „jetoane de tip virus” aleatoriu intre dispozitivele mobile prin ping-uri Bluetooth, intr-un mod menit sa imite raspandirea virusului biologic. Datele anonimizate din aceste interactiuni sunt trimise inapoi catre servere controlate de specialisti, aratand modul in care virusii se pot multiplica organic. Totodata, academicienii spun ca prin acest program, pot obtine estimari in timp real a nivelului de proximitate fizica si proiectii viitoare ale epidemiei.