Rusii au lansat pe 14 martie unul dintre cele mai mari telescoape spatiale de apa adanca concepute pentru a studia misterele universului din fundurile lacului Baikal.
Constructia telescopului a inceput din 2015 si a fost conceput pentru a observa neutrini, cele mai mici particule cunoscute de oamenii de stiinta. Numit Baikal-GVD, dispozitivul a fost plasat la o adancime de 1,3 km si la o distanta de aproximativ 4 km de malul lacului Baikal.
Observator este format dintr-o serie de linii care include mai multe module optice cu care oamenii de stiinta scaneaza fundul abisal, in cautarea neutrinilor si a particulelor fantoma, extrem de volatile, care pot trece prin intreaga planeta, prin orice fel de materie, fara a interactiona cu particulele din jur si fara a se schimba.
Odata cu lansarea dispozitivului, cercetatorii au observat modulele din sticla si otel coborand cu atentie in apa inghetata printr-o gaura dreptunghiulara din gheata. „Un telescop cu neutrini care masoara jumatate de kilometru cub este situat chiar sub picioarele noastre”, a declarat Dimitri Naumov de la Institutul Unit pentru Cercetari Nucleare (JINR) la momentul inaugurarii. „In cativa ani, telescopul ar trebui sa masoare 1 km3” a mai adaugat.
Observatorul de apa adanca va concura cu Ice Cube, giganticul de neutrini, situat sub gheata Antarcticii la o statie de cercetare americana de la Polul Sud. Cercetatorii rusi sustin ca telescopul lor este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordica. Potrivit acestora, Lacul Baikal, cel mai mare si mai adanc lac de apa dulce din lume, este ideal pentru adapostirea noii tehnologii.