Cele doua tari au semnat un acord de colaborare pentru crearea unei statii de cercetare pe suprafata satelitului natural al Pamantului. In urmatorii ani, explorarea Lunii va lua o cu totul alta forma, asta daca se materializeaza proiectul ambitios al statului chinez.
Anuntul noului parteneriat intre rusi si chinezi are potentialul de a combate geopolitica explorarii spatiului, stabilind inca o data programe si obiective concurente pentru exploatarea stiintifica si comerciala a lunii. In ultimii ani, China a facut progrese uriase in explorarea spatiului, punandu-si proprii astronauti pe orbita si trimitand sonde atat pe Luna, cat si pe Marte.
Detaliarea proiectului vine dupa ce statul chinez a dezvaluit organizarea unei serii de misiuni fara echipaj in acest deceniu. Se pare ca acestea vor fi „ceva mai constructive” decat ale Statelor Unite ale Americii. China intentioneaza sa puna bazele unei baze robotice pentru a explora regiunea polara sudica a astrului ceresc.
La cateva zile dupa semnarea acordului de colaborare pentru infiintarea unei statii internationale de cercetare lunara, Wu Weiren, proiectantul sef al programului chinez de explorare lunara, a declarat ca „daca proiectul statiei de cercetare este implementat cu succes, China nu va fi departe de realizarea debarcarilor cu echipaj”.
China a trimis pe orbita 11 astronauti din 2003 si a construit doua statii spatiale mai mici, numite Tiangong-1 si 2, care au fost de atunci scoase din functiune. Totodata, modulele pentru o a treia statie vor fi lansate anul acesta.